21 SEO tips hoog in Google
Deze SEO-checklist omvat de meest belangrijk punten waar je moet op letten wanneer je een nieuwe website opzet of wanneer je een bestaande website beter in Google wil doen scoren. Deze lijst omvat:
  • Technische SEO-checklist
  • Keyword research: vind de juiste trefwoorden
  • Online SEO
Volg deze 21 tips om de posities van jouw website in de zoekresultaten van Google drastisch te verbeteren.

Technische SEO-checklist

1. Installeer Google Analytics of Clicky. Het is essentieel om statistieken bij te houden zodat je de evolutie van de bezoekers op je website kan opvolgen. Leer uit de cijfers en stuur bij waar nodig. 2. Gebruik je WordPress of Drupal? Gebruik dan de Yoast SEO plugin. Het maakt je leven een stuk eenvoudiger. Deze plugin meet een aantal belangrijke parameters voor de webpagina welke je aan het schrijven bent. 3. Zorg dat je een sitemap hebt van je website, liefst in het XML-formaat. Dit zorgt er voor dat Google alle pagina’s van je website snel kan terugvinden en indexeren. 4. Meld je website aan bij de Google Search Console. Deze gratis tool laat je toe om te controleren hoe je website door Google wordt gezien en geeft je inzichten over de indexeringsstatus, zoekopdrachten en hoe je website gecrawled wordt door Google. Je kan er ook de sitemap van je website uploaden zodat Google deze sneller kan indexeren. 5. Verbeter de snelheid van je website. Analyseer je website met Google Pagespeed Insights. Probeer een score van meer dan 80% te halen. Zet de caching in je website en bij de hosting provider aan. Beperk de bestandsgrootte van je afbeeldingen. 6. Controleer of je website mobielvriendelijk is. Je website moet er goed uitzien op PC, tablet en smartphone. Dit is de laatste paar jaar nog belangrijker geworden omdat Google de voorkeur geeft een mobielvriendelijke websites in de mobiele zoekresultaten.

Keyword research: vind de juiste trefwoorden

7. Bepaal je ideale klant. Door een idee te hebben wie je ideale klant is, heb je een beter beeld voor wie je je website aan het bouwen bent en wat hun specifiek probleem is. Onthou dat klanten niet naar jouw website op zoek zijn. Ze zijn op zoek naar waardevolle informatie om hun probleem op te lossen. 8. Maak een Google Adwords account aan en gebruik de keyword planner van Google om te achterhalen op welke trefwoorden het meest gezocht wordt. Het geeft je ook een lijst van mogelijke synoniemen. Werk op je website rond deze trefwoorden. 9. Trefwoordstrategie: maak meerdere pagina’s rond de trefwoorden die je in punt 8 hebt opgezocht. Een website met slechts één pagina over een bepaald trefwoord wordt door Google nu niet direct als een autoriteit beschouwd. 10. Google Autocomplete: wanneer je een zoekopdracht ingeeft in Google krijg je vaak suggesties te zien. Ook als je je zoekopdracht hebt uitgevoerd krijg je onderaan de zoekresultaten gerelateerde zoekopdrachten. Gebruik deze suggesties om te gebruiken als idee voor blogberichten. Gebruik deze trefwoorden letterlijk in de titel en meta description van je blogbericht.

Online SEO

11. Eén trefwoord per pagina: optimaliseer per pagina op slechts één trefwoord. Het is wel goed om in je tekst ook regelmatig een synoniem voor het gekozen trefwoord te gebruiken. Op die manier komt je tekst natuurlijk over. 12. Verzorg je paginatitels: Elke pagina van je website moet een unieke titel hebben die bij voorkeur begint met het trefwoord waarop je wil optimaliseren. Zorg dat je titel minder dan 50 lettertekens lang is, anders worden ze niet volledig getoond in de zoekresultaten. 13. Google-vriendelijke URL’s: zorg dat de URL van je website het trefwoord bevat, bijvoorbeeld www.jouwdomein.com/trefwoord. Vermijd technische URL’s zoals www.jouwdomein.com/page=123. Gebruik koppeltekens in de URL en vermijd liggende streepjes. 14. Meta description: zorg voor een unieke meta description voor elke pagina. Zorg dat deze het trefwoord bevat, liefst in het begin van de tekst. Zet het voordeel van jouw bericht of product goed in de kijker in vergelijking met je concurrenten welke reeds in de zoekresultaten verschijnen. Hou je meta description korter dan 160 lettertekens, anders worden ze niet allemaal weergegeven in de zoekresultaten. 15. Optimaliseer je afbeeldingen: zorg dat het trefwoord in de bestandsnaam voorkomt en plaats trefwoorden in de Alt-tag en de titel van de afbeelding wanneer je deze upload naar je webpagina. 16. Haal het bounce-percentage naar beneden: zorg dat de eerste paragraaf al duidelijk maakt dat het over het gezochte trefwoord gaat. Geef relevante titels en inhoud over het trefwoord. 17. Structureer je tekst met titel-tags: gebruik titels van het type H2 en H3 om je tekst te structureren. Gebruik geen H1, behalve voor je hoofdtitel, helemaal bovenaan je pagina. Zorg dat het gewenste trefwoord in je titels voorkomt. Vermijd echter spamming door het trefwoord er te vaak in te gebruiken. 18. Links naar externe websites: plaats minstens twee links naar externe, autoritaire websites die iets over het trefwoord te vertellen hebben, bijvoorbeeld naar Wikipedia, in elke pagina die je publiceert. 19. Interne links: voeg in je nieuwe pagina twee tot drie interne links naar andere pagina’s op je website. 20. Schrijf langere teksten: zorg dat je teksten minstens 300 à 600 woorden lang zijn. Voor moeilijke trefwoorden maak je meerdere pagina’s met meer dan 1500 woorden. 21. Voeg regelmatig nieuwe inhoud toe: als je echt snel resultaat wil hebben, voeg dan één tot twee keer per week nieuwe pagina’s toe zoals vermeld in de punten 9 en 10.

Links naar je website

Er is de laatste jaren veel over linkbuilding gezegd. Als je website heel goed in orde is en je webpagina’s heel Google-vriendelijk opgesteld zijn dan zal linkbuilding zeker nog je posities kunnen verbeteren t.o.v. concurrerende websites welke ook in orde zijn. Maar ik heb geen tastbaar bewijs dat een niet-Google-vriendelijke pagina wel plots op pagina 1 in Google gaat staan als er maar voldoende links naar die pagina zijn. Google geeft zelf aan dat pagerank minder belangrijk geworden is. Bovendien loop je het risico om afgestraft te worden wanneer je teveel links krijgt van dubieuze websites. En daar wringt het schoentje want wat zijn volgens Google kwalitatieve websites of dubieuze websites en webfarms? Het is een te subjectief gegeven om hier risico’s mee te nemen. Ik hou het liever op het leveren van waardevolle inhoud tenzij ik echt zeker ben van de kwaliteit van de website  waar ik een link van krijg.
Wil jij meer klanten en meer winst?
Vraag je niet langer af waar je volgende klant moet vandaan komen.
Verhoog je aanwezigheid op het internet en krijg elke dag meer klanten dankzij deze online strategieën.